Baggaertshof

Het Baggaertshof werd in 1638 gesticht door de zussen Baggaert, die er twaalf huisjes en een portierswoning inrichtten voor arme weduwen en ongehuwde vrouwen. Samen met een kapel staan deze huisjes rond een rechthoekige binnenkoer.

Sint-Antoniusstraat (Toontjesstraat)

De Rijkswachtkazerne

De plannen voor deze Rijkswachtkazerne dateren uit 1898. De bouwwerken sleepten lang aan, zodat het gebouw uiteindelijk pas in 1923 in gebruik genomen werd. De gebouwen zijn opgetrokken rond een zeer ruime binnenplaats, waar o.m. ruiteroefeningen plaats konden vinden.

Deken Degryselaan (de drukkerij)

Het voormalig stadslaboratorium

Het voormalige stadslaboratorium in neorenaissancestijl dateert van 1911. De bedoeling was om fraude te bestrijden en kwaliteitscontroles uit te voeren. Landbouwers konden allerlei meststoffen en veevoeders laten ontleden. Er gebeurde ook onderzoek van voedingswaren en van weefsels.

Het Sint Joris-paviljoen (de Flandria)

Het monument van de gesneuvelde soldaten

De Grote Markt (café de Patria)

Het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal ontstond omstreeks 1211 en is daarmee het oudste ziekenhuis in Kortrijk. Het hospitaal, net buiten de stadspoorten, bood overnachting aan passanten of pelgrims. Later verzorgde men er ook arme zieken.

Het standbeeld van burgemeester Reynaert

Burgemeester Reynaert heeft zeer veel betekend voor Kortrijk en voor Overleie in het bijzonder. Tijdens zijn meer dan dertigjarig bestuur (1884 -1915) zorgde hij ervoor dat vele krotten en armoedige steegjes en beluikjes werden aangepakt. In de plaats kwam onder meer het Volkspark, nu Astridpark.

Het standbeeld van koningin Astrid

Het Sint-Amandscollege

De Broeltorens en de Leieboorden

De torens zijn opgetrokken uit kalk- en zandsteen. De zuidelijke ‘Speytorre’ werd in 1385 gebouwd om het verkeer op de Leie te controleren. De toren was ook een deel van de versterkte omheining van het eerste grafelijk kasteel van Kortrijk.

Het borstbeeld van Guido Gezelle

Vlaams Huis (café Groeninghe)

Aankomst

Toerisme Kortrijk
Hier iets toevoegen?