Broeltorens

Tijdens de oorlog dienden de Broeltorens als opslagplaats voor het wapenarsenaal. De stad werd hiervoor veroordeeld tot een boete van 10 miljoen mark, die uiteindelijk werd kwijtgescholden.

Broeltorens
Guido Gezellepad en Handboogstraat 7
8500 Kortrijk

Toen de Duitsers bijna vier jaar later Kortrijk moesten ontruimen, lieten ze op 16 oktober 1918 maar liefst 750 kg springstof ontploffen onder de Broelbrug. De Broeltorens bleven fel beschadigd achter.

Dat de Wapenstilstand op 11 november 1918 een feit zou worden, kon niemand voorspellen op het moment dat de Duitse troepen Kortrijk in oktober 1918 nog probeerden te verdedigen. Vooraleer ze zich terugtrokken moesten alle strategische bruggen over de Leie vernield worden, om zo de geallieerden op een afstand te houden. Marguerite Ghyoot, ondergedoken in de kelder van haar huis aan de Handboogstraat, maakte de gebeurtenissen mee, bevend van angst. In haar dagboek staan tekeningen van de Broeltorens, met en zonder de Broelbrug.

Dinsdag 15 oktober 1918. Om 17.15 uur en om 17.30 uur beeft de stad op haar grondvesten. Ruiten springen en plafonds storten naar beneden. Gas en elektriciteit vallen uit. Het zijn de Duitsers die de bruggen opblazen. Vooral de ijzeren brug aan de Beheerstraat vereist een grote lading. Maar de Broelbrug houdt stand.

Woensdag 16 oktober 1918. Ontploffing van een tweede lading van 750 kg springstof om 6.15 uur. De Broelbrug is nu volledig vernield en er zit een diepe scheur in de zuidelijke Broeltoren. Overleie is nu helemaal afgezonderd van de stad.