Au Pavillon Français

Een deel van het huidige Parkhotel was tijdens de oorlog gekend als hotel Au Pavillon Français. Het was de ideale uitvalsbasis voor bezoekers die met de trein in Kortrijk aankwamen. Naarmate de Duitsers verder oprukten, namen ze overal de spoorweginfrastructuur in beslag.

Stationsplein 2
8500 Kortrijk

De trein zou gedurende de hele oorlog een heel belangrijke rol spelen. De Belgische spoorwegen vervoerden wekelijks duizenden soldaten tussen Duitsland en het front. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de geallieerden voor hun inlichtingendiensten op de eerste plaats gingen rekruteren onder het spoorwegpersoneel. De Duitsers hadden dat uiteraard snel door en zo ontstond er een kat-en-muisspelletje met hoge inzet.

De Duitschers, die wisten dat er veel Belgische spioenen waren, gebruikten alle listen om die te bedriegen, bijvoorbeeld: er werd aan de soldaten wijs gemaakt dat er haastige hulp gevraagd werd aan ’t front, omdat er vrees bestaat dat de Belgen en de Engelschen zouden doorbreken. Ik heb nog gezien dat die zelfde treinen en soldaten meestal over dag eenige uren nadien terug keerden door Kortrijk om dan uit te gaan rusten in een andere plaats. Dat was een valsche troepenbeweging om de spioenen te bedriegen.

– memoires Evarist de Geyter