Heule

Ook in Heule (ter hoogte van de Bozestraat) was er een vliegveld. Von Richthofen mag dan wel ontegensprekelijk de allerbeste Duitse piloot geweest zijn, zijn makker Werner Voss is de vierde meest succesvolle Duitse piloot.

In de zomer van 1917 was het Heulse vliegveld zijn uitvalsbasis, tot hij op 24 september 1917 boven Zonnebeke het leven liet.

Manfred von Richthofen is de meest bekende en beste Duitse piloot van de eerste Wereldoorlog. Met 80 overwinningen voert hij de lijst van gevechtspiloten aan. Door zijn rode vliegtuig en Pruisische adellijke achtergrond kreeg hij de nickname ‘Rode Baron’.

De luchtvaart stond anno 1914 nog in zijn kinderschoenen en deze gevechtspiloten waren echte waaghalzen en pioniers. In het thuisland werd von Richthofen aanzien als een echte held en werd hij ook door de geallieerde tegenstand gerespecteerd. Het beroemde eskader van von Richthofen was in de zomer van 1917 ingekwartierd op de vliegvelden van Marke, Markebeke en Bissegem. In die periode loopt hij tijdens een luchtgevecht een hoofdwonde op en werd verzorgd in het Sint-Niklaashospitaal, toen gelegen aan de Houtmarkt).