Begijnhof met belevingscentrum, Artillerietoren en O.-L.-Vrouwekerk

Het Kortrijkse Sint-Elisabethbegijnhof, opgericht in 1238 is een stad binnen de stad, een oase van rust én Unesco Werelderfgoed. Je flaneert langs kleine huisjes, de gotische Mattheuskapel met het oudste orgel der Nederlanden, het huis van de Grootjuffrouw.

In het gloednieuwe Belevingscentrum in de Sint-Annazaal, word je verrassend dynamisch en interactief door die vele eeuwen geschiedenis geloodst. In het Begijnhof woonden sterke, onafhankelijke vrouwen, geen kwezels, maar feministes avant la lettre. Drie madammen met karakter, allen ooit grootjuffrouw, nemen je mee op sleeptouw en lichten een tip van de sluier. Je komt er achter hoe hun dagelijkse leven er uit zag, je ziet het Begijnhof evolueren en kunt de Begijnhofschatten bewonderen. Een audiogids voor een bezoek aan het Begijnhof en het Belevingscentrum kan je lenen in het Bezoekerscentrum, te vinden net buiten de poort.

De Artillerietoren uit de 14de eeuw is één van de weinige restanten van een middeleeuwse voorburcht en werd oorspronkelijk gebruikt als drinkwatertoren.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd gebouwd in de 13de eeuw en kent een lange bouwgeschiedenis.

In 1370 bouwt Graaf Lodewijk van Male de Gravenkapel als mausoleum. Hier vind je op een aanraakscherm meer over de geschiedenis van de kapel, de prachtige muurschilderingen van de Graven van Vlaanderen en het beeld van de Heilige Catharina (erkend topstuk!) Verder kan je in de kerk de Kruisoprichting van Antoon Van Dijck bewonderen.