Broeltorens & verlaagde Leieboorden

Deze middeleeuwse torens zijn samen met de Artillerietoren de enige restanten van de oude stadsvestingen. De zuidelijke ‘Speytorre’ werd in 1385 gebouwd om het verkeer op de Leie te controleren.

Grote Markt met Belfort en Stadhuis

Op de Grote Markt van Kortrijk is er voor elk wat wils. Centraal op de markt vind je het Belfort (UNESCO-werelderfgoed), een overblijfsel van de middeleeuwse lakenhalle. Bovenaan staan de beroemde uurslagers Manten en Kalle en in de nok staat de beiaard met 48 klokken.

Begijnhof met belevingscentrum, Artillerietoren en O.-L.-Vrouwekerk

Het Kortrijkse Sint-Elisabethbegijnhof, opgericht in 1238 is een stad binnen de stad, een oase van rust én Unesco Werelderfgoed. Je flaneert langs kleine huisjes, de gotische Mattheuskapel met het oudste orgel der Nederlanden, het huis van de Grootjuffrouw.

Sint-Maartenskerk

De Sint-Maartenskerk kent haar oorsprong in de 12e eeuw en werd door de eeuwen heen verwoest, herbouwd en verbouwd. De kerk herbergt een schat aan kunstwerken en herbergt een volwaardige 19e eeuwse beiaard.

Musea

Texture/ Museum over Leie en vlas & Kortrijk 1302/ De Guldensporenslag

K in Kortrijk en winkelwandelstraten

K in Kortrijk is het prestigieuze winkelcentrum van 34.000m². Het complex zet Kortrijk weer op de kaart als gezellige winkelstad. K in Kortrijk grenst aan de grote winkelstraten van de stad. Je vindt er alle mogelijke winkels, van grote ketens tot unieke boetieks. Kortom in Kortrijk winkelstad komt iedereen aan zijn trekken!

Buda-eiland

Tussen de armen van de Leie vind je het Buda-eiland. Een eiland voor de artistieke bezoeker van de stad.

Leieboorden

Om de Leie bevaarbaar te maken voor grotere schepen, was een rechttrekking en verbreding van de Leie in het centrum van de stad noodzakelijk. Na deze ingrijpende werken is Kortrijk een gefacelifte stad met een verbrede Leie, nieuwe bruggen, oevers met brede paden, mooie parken en een hersteld contact met het water.

Stadswandelroute ‘Metamorfose van de stad’

Met de stadswandelroute flaneer je niet alleen door het historische hart van de stad, maar is er ook aandacht voor de huidige metamorfose van Kortrijk. Er is een handige kaart beschikbaar met een korte beschrijving van al het moois onderweg. Op http://www.toerismekortrijk.be kan je de audioversie van de wandeling voor je smartphone downloaden. Je krijgt dan interessante weetjes en leuke anekdotes te horen. De stadswandelroute is bewegwijzerd met klinknagels.

Kortrijk Weide

Kortrijk Weide is het nieuwe stadsdeel waar verschillende functies samen komen. Het Nelson Mandelaplein is een evenementenplein dat plaats biedt aan maar liefst 10.000 toeschouwers. Je vindt er Depart, de nieuwe multifunctionele evenementenhal en het Urban Sports Park waar skaters en freerunners zich uitleven.
Hier iets toevoegen?